Het gezicht achter…. Keraliek

Al maanden krijgen jullie in deze nieuwsbrief de mooie kunstwerken van onze atelierhouders te zien. Maar wie maken al dat moois? In deze nieuwe rubriek stellen wij onze atelierhouders aan jullie voor aan de hand van een aantal korte vragen. Deze week, Lieke

Om maar meteen met de grootste cliché vraag te beginnen, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Lieke Hendrikse en ik doe keramiek. Ik doe voornamelijk pottenbakken, dus op de draaischijf en heel soms doe ik ook andere technieken zoals slapping. Dan maak je plakken die je in elkaar bouwt. Maar mijn grootste liefde is de draaischijf. Daarnaast geef ik een op een cursussen en workshops.

Waarom heb je er voor gekozen om een atelier in de broedmachine te huren?
Eigenlijk via mijn nichtje, die zat hier eerst. Ik belde haar toen ik terug kwam uit het buitenland waar ik had gezien dat je met heel weinig een atelier op kan zetten en dacht, dit wil ik eigenlijk wel doen en toen hoorde ik dat zij hier zat. Ik vind het een hele fijne plek om te starten als ondernemer. Ik weet namelijk helemaal niks van ondernemen mijn hele zakelijke kant is zwaar onderontwikkeld en het is heel fijn om met gelijk gestemde mensen die vanuit een creatief hart iets willen maken en daar hun vak van willen maken en van willen leven, om daar bij te zitten. Dat je het niet alleen op je zolderkamer hoeft uit te vogelen en dat je advies kan vragen en ervaringen kan uitwisselen. Dan is dit een hele leuke club omdat er heel veel doeners zitten. En ik ben een twijfelkont en denker dus dan is het fijn dat er mensen zijn die tegen je zeggen van “yo, gewoon doen”
Ik zit hier nu een jaar en heb in het begin vooral vlieguren gemaakt om mijn techniek te verbeteren en vanaf februari/maart ben ik bezig om naar buiten te gaan met wat ik maak. Ik had me voor veel markten in geschreven en die werden toen allemaal afgezegd. Dat was wel even een domper. Ik ben nu vooral bezig om mijn webshop en socials in orde te maken zodat ik vanuit daar kan verkopen. En om dat te doen moest ik eerst een goed verhaal neer zetten. Dat verhaal had ik nog niet helemaal rond omdat ik van mezelf niet helemaal wist hoe ik er tussen pas. Ik vind de ambacht echt helemaal fantastisch maar dan kom je in een prijsklasse waarin het niet te doen is. Je komt dan in de koffiekopjes variant maar dan kopen mensen toch liever iets bij de Ikea of de blokker. En aan de andere kant vind ik mezelf niet echt een kunstenaar ofzo. Dus het was heel erg zoeken in hoe ik mij dan moet profileren. En toen zei een vriend van mij dat ik wel echt een designer/ontwerper ben en eigenlijk is dat best wel logisch. Ik vind die kant erg interessant en heb het gevoel dat het nu op zijn plek valt dus daar ga ik nu naar toe werken. Ik vind het erg leuk als mijn producten wel gebruikt kunnen worden maar wel esthetisch en bijzonder.

Vertel ons iets wat de anderen nog niet wisten?
Jeetje wat een moeilijke vraag…. Ik wilde vroeger piraat of zigeuner worden. Ik vond het reizen altijd heel erg interessant en de kleurrijke kleding enzo. Eigenlijk wilde ik eerst zigeuner worden, toen piraat en toen archeoloog en nu ben ik pottenbakker.
Dus nu maak jij wat er over vele jaren door anderen in de grond gevonden wordt? Ja hoe gaaf zou dat zijn! Dat is wel nu ik terug kijk, dat ik bepaalde boeken las, dat waren de dingen die mij heel erg aan spraken. Dat je een hele samenleving vind in aarde door scherven en gebruiksvoorwerkpen.

Als je een superkracht zou kunnen bezitten, welke zou dat zijn en waarom?
Ik zou een soort van orakel willen zijn, dat zou vet zijn. Dat wat de oude grieken hadden, dat ze dan als ze een probleem hadden naar een of ander mens figuur gingen, of nee, die oude vrouw uit de Matrix die dan koekjes gaat bakken? Zo iets, dat mensen dan naar mij toe kunnen komen met dingen en dat ik dan zeg “de vogel is geel” en dat ze dan denken, ik heb helemaal geen vogel maar er over een half jaar ineens blijkt wat ik bedoelt heb, dat lijkt me gaaf. Laat mij maar koekjes bakken voor mensen, blijf ik toch in het bakken.

Wat kan jij in jouw vakgebied doen om de wereld beter te maken.
Ik denk om mensen een stukje bewuster te maken over hoe ze spullen gebruiken? Mijn dingen kosten wel wat geld maar dan hoop ik dat je er ook wat meer waardering voor hebt, dat je het niet over een jaar wil weggooien want je wil een nieuw interieur maar dat je het ambacht waardeert.
Met mijn cursussen hoop ik mensen een soort eigen tijd te geven, in de waan dan van dag even lekker kleien, even alles loslaten zonder dat er iets van ze wordt verwacht. Het geeft mij voldoening dat mensen hier helemaal vies weg gaan na 2 uur en dat ze het echt heel erg leuk hebben gehad zonder dat daar meteen een theepot ofzo uit hoeft te komen. Het werken met een draaischrijf dat moet je leren, er gaat een hoop klei doorheen en er mislukt heel veel. Het hele mooie proces van recycling en alles wat fout gaat dat kan je hergebruiken dat zorgt voor een bepaalde mindset. Dit is een eindeloos proces.

Wat voor tip of advies zou je een nieuwe atelierhouder geven?
Show up. Wees aanwezig, ben er. Dat is vaak genoeg. Je hoeft niet te weten wat je wil halen of wat je kan brengen in deze groep maar wees aanwezig en dan kom je er vanzelf achter wat jouw rol kan zijn.

Aan wie geef je het stokje door?
O dat zijn er echt heel veel….. O dan wil ik Menno want die ken ik nog niet zo goed. Ik ben heel benieuwd wat hij te zeggen heeft.